Programok

Egyéni-, és közösségi lelkigyakorlatok az Életrendezés Házában

ÉHkertAz ország egyik legszebb völgyében, a püspökszentlászlói Életrendezés Házában, immáron két esztendeje folyamatosan van papi-lelkivezetői jelenlét.

Lehetőséget kaphatunk, hogy egyéni, vagy csoportos lelkigyakorlatot végezhessünk, Isten jelenlétét, megnyugvást, lelki megújulást, de akár csak megpihenést keresve. Csendes napokat tölthetünk itt imádkozva, lelki kíséréssel, támogató meghallgatással egyszerű, de a lelkigyakorlatozó számára nagyon is megfelelő ellátással.

A meghirdetett csoportos lelkigyakorlatok mellett, szinte folyamatosan lehetőség van az egyénileg végzett, kísért lelkigyakorlatra is.

Felvéve a kapcsolatot az ÉH-val, megfelelő tájékoztatást kaphatunk ahhoz, hogy az általunk választott időben találjunk lehetőséget az általunk jónak látott formában.

Szeretettel és bátorítással várom Mindannyiukat!

P. Hess István SJ., lelkész

Jelentkezés:

eletrendezes@jezsuita.hu

30/3385784

 Tovább...
 

EGYÜTT A MESTERREL

Személyesen kísért lelkigyakorlat – elsődlegesen papok számára

imádkozó2023. június 11-16.

Kísérő: Hess István SJ

Éves lelkigyakorlat az egyéni, spirituális megújulásra a közösség javára. A pap személye különleges kapcsolatban áll a Megváltóval felszenteltsége révén, mely meghívja a papot a Krisztussal való személyes kapcsolat elmélyítésére.

Napi négy (egyéni úttól függően akár 5), egyéni imaóra, napi két visszatekintés, személyes kísérés. Szentmise, szentségimádás, egyéni imák. Az éjszakai imaóra is lehetőség, a maga sajátosságaival, más lelkületével.

 Tovább...
 

Szemlélődő, meditációs lelkigyakorlat

2023. július 3-10.

SzemlélődőA lelkigyakorlatot vezetik: Baráti Eszter Kinga SSND, Szászi Balázs

Neked való ez a lelkigyakorlat, ha

  • Elfogadod, hogy a szemlélődő ima a kiüresedés útja, és ennek a kiüresedésnek része, hogy elengedjük a biztos kapaszkodóinkat – az ima területén is;
  • Vágysz az Istennel való egyszerű, közvetlen kapcsolatra akkor is, ha ennek ára van: a szemlélődő ima a leegyszerűsödés útja;
  • Kész vagy nyitottsággal, bizalommal és érdeklődéssel olyan gyakorlatokat végezni, amelyeknek nem feltétlenül látod közvetlen eredményét, értelmét
  • Elfogadod, hogy a hited a gyakorlatban mutatkozik meg, és nem abban, hogy mit érzel vagy mit mondasz.
 Tovább...
 

IFJÚSÁGI LELKIGYAKORLAT

Ifjúsági2023. augusztus 6-10.

Kísérő: Hess István SJ

Keressük helyünket, hivatásunkat, de meg is akarjuk találni Isten bátorító szavával és hívásával. Néhány csendes(ebb) nap, amikor vállalva a „más” és a „különböző” kihívását megtapasztaljuk képességünket az elmélyülésre, a bölcs hallgatásra, a döntésre, a találkozásra Istennel.

Ha Isten felé fordulunk, meglepő módon Isten jelentkezik. Van mondanivalója a számunkra és sajátos pillanat, amikor észreveszem, hogy nekem is van mondanivalóm Istennek. Az evangélium Jézusa, mint az Atya szava hallatszik. Meghív és eligazít, kertelés és finomkodás nélkül.

Akiben van bátorság, hogy új utakon járjon, és hogy növekedjék, szeretettel várjuk!

 Tovább...
 

Szentignáci csendes lelkigyakorlat fiataloknak

személyesen kísért2023. augusztus 14-20.

Kisérők: Heim Kata RSCJ, Mihály Mária SA, Hiba György SJ

18-42 év közötti fiatal felnőtteket hívunk Szent Ignác-i csendes lelkigyakorlatra.

Gyere és jelentkezz bátran akkor is, ha még ismeretlen számodra az ilyen lelkigyakorlat, de vágysz arra, hogy személyesebb legyen a kapcsolatod Istennel; szívesen töltenél vele napi kb. 4 imaidőt a Szentírás 1-1 szakaszának segítségével; ha szeretnél találkozni Istennel nem csak a szentmisén és az esti szentségimádáson, de akár a természetben járva és a csendben is.

 Tovább...
 

Szentignáci csendes imanapok

Püspökszentlászló ősz2023. augusztus 21-27.

Kísérő: Hess István SJ

- 21-én este és másnap délelőtt bevezetés a lelkigyakorlatba, először lelkigyakorlatozóknak.

- reggelenként fakultatív, vezetett ima

- napi 4 egyéni imaóra (javasolt a legalább félórás imaóra, de a rendes idő 1 óra)

- napi beszélgetés a kísérővel

- napi kétszeri visszatekintés (examen)

- szentmise

- szentségimádás

- 27-én vasárnap délelőtt: visszatekintés, lezárás, szentmise

 Tovább...
 

Szemlélődő, meditációs lelkigyakorlat

ima2023. október 20 – október 29.

Kísérő: Tariska Eszter

Jálics Ferenc SJ tanítása alapján

„Isten képe Isten Fia élő forrásként rejtezik a lélek alapjában. Ha azonban valaki evilági vágyakat hord rá, akkor elrekeszti és eltakarja a forrást, s így attól fogva nem érzékeli, és nem veszi észre. Magában véve azonban a forrás ettől még nem szűnik meg buzogni, s ha az ember a kívülről rádobált földet eltávolítja, újra napvilágra kerül, s számára is észrevehetővé válik.”  Eckhart mester

A szemlélődő ima Isten jelenlétének szavak, gondolatok nélküli egyszerű, közvetlen, spontán megtapasztalása. Ehhez a csendbe térünk, egyszerű észlelési gyakorlatok által engedjük, hogy testünk, lelkünk és szellemi képességeink lenyugodjanak, és ebben a zavartalanságban arra figyelünk, ami VAN. Pártatlanul, egyenlő megítéléssel, beavatkozás nélkül fogadunk mindent, ami a jelen pillanatban akár kívülről, akár belülről felbukkan bennünk. Ezáltal megnyílunk arra, hogy az élő forrás áradása bennünk észrevehetővé váljon.

 Tovább...