Az élet liturgiája – életliturgia

 

rublev-troitsa2022. szeptember 29 – október 2.

Kísérő: Hess István SJ

A liturgia nem egyszerűen emlékezés, hanem ami „jelenvalóvá tesz”. (Sacrosanctum Concilium, Mediator Dei) Isten adománya és az emberi munka gyümölcse”, a cselekvő Isten, de az emberi cselekvésben válik értelemmé, amit tenni és mondani akar. „A liturgia Krisztus műve, de egyben Egyházának tevékenysége”. (KEK 1071). Ehhez fel kell nőnünk úgy, hogy közben már tesszük.

Együttműködünk, de ez nem csupán külső tevékenységgel, hanem belső növekedés is. Növekedés a „megcselekvés” által. Ez a „magától növekedő vetés” (vö. Márk 4:26-29). Személyiségünk fejlődése, lényegében liturgia, Isten és az ember műve, szolgálat másoknak és másokért. A teremtő Isten teremti általa a világot, lesz könyörületes és felemelő, megváltó.

Ennek a növekedésnek szakaszai vannak, melyek egymásra épülnek. A liturgia egyes lépései feltételezik egymást, mint ahogyan az egészséges növekedésben nem lehet kihagyni egyetlen korábbi fázist sem „büntetés” nélkül. Rubrikák valósulnak meg, hol ritualistán, hol torzultan, hol szabadon. Önkéntelen folyamat, de nem erőfeszítés és figyelem, szemlélődés, engedelmesség nélkül. Erre nézünk rá közösen, s egyéni módon elmélyülve, magunkra alkalmazva, visszatekintve. Életünket nézzük, miként formál bennünket a „fazekas”. (Jer 18, 1 skk.)

Napi 3 bevezető az elmélkedésekhez. Szentmise összekötve a fő imaórák egyikével, examen – napközi imaóra. Esti szentségimádás. Egyéni beszélgetési lehetőség a lelkigyakorlat kísérőjével.

Időpont: 2022. szeptember 29. (csütörtök, vacsorától) – október 2. (vasárnap, ebédig).

Korhatár: nincs

A teljes lelkigyakorlat támogatott ára diákoknak: 26.000 Ft/fő

A teljes lelkigyakorlat támogatott ára: 29.000 Ft/fő

A teljes lelkigyakorlat valós költsége:47.000 Ft/fő

A lelkigyakorlatra jelentkezők maguk dönthetik el lehetőségeikhez mérten, hogy mekkora részvételi költséget fizetnek meg a támogatott és a valós ár között.

Jelentkezés a kitöltött Regisztrációs-lap megküldésével.

További információ: 06-30-338-5784, eletrendezes@jezsuita.hu