Programok

Egyéni-, és közösségi lelkigyakorlatok az Életrendezés Házában

ÉHkertAz ország egyik legszebb völgyében, a püspökszentlászlói Életrendezés Házában, immáron két esztendeje folyamatosan van papi-lelkivezetői jelenlét.

Lehetőséget kaphatunk, hogy egyéni, vagy csoportos lelkigyakorlatot végezhessünk, Isten jelenlétét, megnyugvást, lelki megújulást, de akár csak megpihenést keresve. Csendes napokat tölthetünk itt imádkozva, lelki kíséréssel, támogató meghallgatással egyszerű, de a lelkigyakorlatozó számára nagyon is megfelelő ellátással.

A meghirdetett csoportos lelkigyakorlatok mellett, szinte folyamatosan lehetőség van az egyénileg végzett, kísért lelkigyakorlatra is.

Felvéve a kapcsolatot az ÉH-val, megfelelő tájékoztatást kaphatunk ahhoz, hogy az általunk választott időben találjunk lehetőséget az általunk jónak látott formában.

Szeretettel és bátorítással várom Mindannyiukat!

P. Hess István SJ., lelkész

Jelentkezés:

eletrendezes@jezsuita.hu

30/3385784

 Tovább...
 

Az ember útja önmagához – a válság, mint az új élet kezdete

Különös ajánlással: az első megtorpanások, vmint az élet delén

visszatérés2023. február 9 – február 12.

Kísérő: Hess István SJ

Hitünk nagy alakjaihoz fordulunk, akik végigjárták emberi utunkat. Átmentek a keresés, az elbukás, a növekedés útján. Életük szemlélése világosabbá teheti, mely személyiségfejlődési szakaszban vagyunk, hol járunk a hit útján, aktuális lelki-, fizikai-, szellemi állapotunkban mi lehet az előrelépés útja, módja.

Az emberiség értelmesen feldolgozott eddigi útja a tapasztalatok kincstára, melyből kiválaszthatjuk azt az eszközt, mely a mi sajátos életállapotunk, testi-, lelki státusunkban előretekintést, úttalálást jelenthet.

 Tovább...
 

Nagyböjti lelkigyakorlat

– az evangélium Jézusára nézünk – aki az út, az igazság és az élet -, hogy megismerjük önmagunk életképes, igazi, megújulásra képes természetét

Különös ajánlással: Akik másokat tanítanak

nagyböjt2023. február 23 – február 26.

Kísérő: Hess István SJ

A hitünk alapját képező elfogadás, Isten a saját képmására teremtette az embert. A katolikus hit másik alapvetése, hogy ez az emberi természet a bűn által megromlott, azaz elveszítette a tisztánlátást, mely lehetővé teszi az Istennel való teljesebb együttműködést, és amely híján zavar támad a teremtett világban, s megszületik a szembenállás azok között, akik együttműködése a világ Isten akarata szerinti működése.

Ez nem merő elmélet, hanem a mindennapi tapasztalatunk. Kapcsolataink, egyéni életünk is zavart tükröz vissza, elég, ha ránézünk a szűkebb környezetünkre, de a körülöttünk lévő világ hírei is megerősítik ezt, aggodalommal, szorongással, menekülési vággyal bomlasztva életünket, kapcsolatainkat, reményünket.

 Tovább...
 

Bíró László püspök atya lelkigyakorlata

2023. március 23-26.

TÉMAISMERTETÉS HAMAROSAN!

 Tovább...
 

Metanoia: a keresztény élet grammatikája

Taizé.jpeg

2023 március 26-29

Vezetik: Thorday Attila atya, Kertész Annamária, Bálint Zsolt

A metanoia gondolkodásmódunk szüntelen megújulását jelenti, a szív megtérése elménket és tetteinket egyaránt átformálja.

Azt keressük, mit jelent Jézus tanítványaként Isten jelenében élni.

A biblikus elmélkedéseket Thorday Attila tartja, a taizéi énekeket tanítja és az imaórákat vezeti Bálint Zsolt és Kertész Annamária.

 

 Tovább...
 

Liturgia – a húsvéti hit, az értelmes élet hordozója

Különös ajánlással: egyházi szolgálattevők

2023. április 20. – április 23.

Kísérő: Hess István SJ

A Szentírás – papi elbeszélés (Ter 1,1 skk) leírása szerint a teremtés leírja az isteni „szolgálatot”, amit az emberért tesz. Előkészíti hallatlan szabadsággal és gondossággal az ember életterét. Nem egyszerűen létrehozza, hanem megosztja ezt a tevékenységet az emberrel. Az ember a bűn elkövetése által elveszíti ezt az összhangot Istennel. A gyógyulásban Isten megsegíti az ember sejtéseit és törvényt ad. A rendelkezések a helyes kultuszról szólnak, mely visszatükrözi az Isten teremtő tevékenységét. Az ember a liturgia által gyógyul.

A kultusz ritmust ad a közösség életének, lehetővé téve az ember teljesebb bekapcsolódását Isten művébe. Mindennapi életével visszatükrözi a teremtés rendjét, a helyes viszonyulást a másikhoz: Istenhez, emberhez, önmagához a környezetéhez.

 Tovább...
 

Szemlélődő, meditációs lelkigyakorlat

2023. július 2. – július 9.

SzemlélődőA lelkigyakorlatot vezetik: Baráti Eszter Kinga SSND, Szászi Balázs

Neked való ez a lelkigyakorlat, ha

  • Elfogadod, hogy a szemlélődő ima a kiüresedés útja, és ennek a kiüresedésnek része, hogy elengedjük a biztos kapaszkodóinkat – az ima területén is;
  • Vágysz az Istennel való egyszerű, közvetlen kapcsolatra akkor is, ha ennek ára van: a szemlélődő ima a leegyszerűsödés útja;
  • Kész vagy nyitottsággal, bizalommal és érdeklődéssel olyan gyakorlatokat végezni, amelyeknek nem feltétlenül látod közvetlen eredményét, értelmét
  • Elfogadod, hogy a hited a gyakorlatban mutatkozik meg, és nem abban, hogy mit érzel vagy mit mondasz.
 Tovább...