Programok

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat

emmausz_4902022. május 10-15.

Kísérő: Hofher József SJ, Laczkó Zsuzsanna SJC

” Istennel való kapcsolatunkban nem a teljesítményünk kiválósága számít, hanem hitünk és az, hogy Istenre támaszkodunk, aki jóságunk forrása. Isten kegyelmének jele, hogy tudatában vagyok kudarcaimnak és elismerem azokat. Ha figyelmem középpontjában Istent tudom tartani, akkor Isten egyre inkább az irgalmasság Istenévé válik számomra, általam. Amikor más módon kezdem el látni a  körülöttem lévő valóságot, akkor magatartásom is elkezd változni!” /Gerard W. Hughes: Isten mindenekben/

Fiatalokat és felnőttet várunk, akik – keresik az élet forrását, vágyakoznak az Istenre –  a vele való egyre inkább személyes, bensőséges, mély kapcsolatra. A lelkigyakorlatozók egyénileg imádkoznak, és tapasztalataikat rendszeresen megosztják a lelkigyakorlat kísérőjével. A lelkigyakorlat szemlélődő és élethelyzeteket értelmezni segítő gyakorlatokból áll. Ezek témája általában egy-egy bibliai szakasz, vagy a lelkigyakorlatozó élettörténete, jelene, jövője. Szent Ignác eredetileg 30 napos lelkigyakorlatába pár nap alatt is bele lehet kóstolni. Az imamód otthon is folytatható.

 Tovább...
 

Lelkigyakorlat házaspároknak és jegyeseknek

hazassag2022. május 18-22.

Vezeti: Hofher József jezsuita szerzetes, Nyisztorné Mikuli Dorka kontakt improvizáció oktató

Kapcsolatmegerősítő napok jegyespárok és házaspárok számára.

A lelkigyakorlat során az egyéni imaidők mellett a résztvevők elsősorban párjukkal való beszélgetésekben próbálnak ránézni önmagukra és az előttük álló kihívásokra.

 Tovább...
 

Személyesen kísért csendes szentignáci ifjúsági lelkigyakorlat.

ima2022. május 26-29

Kísérők: Varga Murányi Fruzsina, Mihály Marika SA, Hiba György SJ

Lehetőség a személyes kapcsolat kialakítására és elmélyítésére Istennel, felfedezni, hogyan van jelen Ő az életemben, szentigáci imamódok megismerése, napi beszélgetések a kísérővel, a csend gyógyító erejének  megtapasztalása.

 Tovább...
 

„Derék asszonyt ki találhat?” Péld.31,10

Feleségek, édesanyák, nők lelkigyakorlata.

2022. május 30 – június 5.

20200918_101859Kísérők: Ilyés Erika segítő nővér, Hofher József SJ

Keresztény nők számára, akik Isten szemén keresztül szeretnék szemlélni házasságukat, kapcsolataikat és a biblia tükrében megélni: női, feleség és anyaszerepüket, hitben megélni Isten és emberkapcsolataikat.

Kedves Nő, Édesanya, Feleség!

Ha arra vágysz, hogy:

- ajándékká válj férjed, gyermekeid, embertársaid számára,

- felfedezd, mint ajándékot a férjed, gyermeked, embertársaid,

- befogadd Jézust, a legnagyobb ajándékként életedbe,

- ha el szeretnéd mélyíteni az istenkapcsolatod, missziód, és töltekezésre vágysz kreativitásban és imában,

- ha 30 és 50 éves korosztályban tartozol, akkor itt a helyed velünk Püspökszentlászlón, az Életrendezés házában.

A lelkigyakorlathoz péntektől-vasárnapig is lehet csatlakozni.

 Tovább...
 

Szemlélődő lelkigyakorlat

Jálics Ferenc SJ Jézus imára épülő tanítása szerint

lgy22022. június 13-19.

Kísérő: Hofher József SJ

A szemlélődő Jézus ima, az Úr jelenlétének szavak, gondolatok nélküli egyszerű, közvetlen spontán megtapasztalása szívünkben.

Szemlélem, ami van. Pártatlanul, egyenlő megítéléssel, beavatkozás nélkül fogadunk mindent, ami a jelen pillanatban akár kívülről, akár belülről felbukkan bennünk. A szemlélődés gyakorlatilag életmód, életforma, ahogy a világhoz viszonyulunk.

 Tovább...
 

Életrendezés

www.freepix4all.com2022. június 24-29

Kísérők: Balla Erika SJC és Hofher József SJ

Személyesen vezetett lelkigyakorlat fiatal útkeresőknek, úton lévő fiataloknak

Rakjunk rendet fejünkben, szívünkben, kapcsolatainkban és környezetünkben.

Rendet kellene tenni ebben a szobában. Csak sokasodnak, gyarapodnak a levelek, képek, könyvek, ruhák, különböző tárgyak körülöttem. Az ágy alatt, a szekrényben, a polcokon millió kacat. Már nincs erőm, hogy nekilássak a pakolásnak, válogatásnak, selejtezésnek. Már csak a Jó Istenben bízom, hogy ad erőt a rendrakásban.

De miként fogjak hozzá?

 Tovább...
 

Szemlélődő, meditációs lelkigyakorlat

2022. június 30. – július 6.

SzemlélődőA lelkigyakorlatot vezetik: Baráti Eszter Kinga SSND, Szászi Balázs

Neked való ez a lelkigyakorlat, ha

  • Elfogadod, hogy a szemlélődő ima a kiüresedés útja, és ennek a kiüresedésnek része, hogy elengedjük a biztos kapaszkodóinkat – az ima területén is;
  • Vágysz az Istennel való egyszerű, közvetlen kapcsolatra akkor is, ha ennek ára van: a szemlélődő ima a leegyszerűsödés útja;
  • Kész vagy nyitottsággal, bizalommal és érdeklődéssel olyan gyakorlatokat végezni, amelyeknek nem feltétlenül látod közvetlen eredményét, értelmét
  • Elfogadod, hogy a hited a gyakorlatban mutatkozik meg, és nem abban, hogy mit érzel vagy mit mondasz.
 Tovább...
 

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat

Egyénileg kisért lgy.

2022. augusztus 25-29.

Kísérők: Bayer Mária, Hofher József SJ, Fodor János atya

” Istennel való kapcsolatunkban nem a teljesítményünk kiválósága számít, hanem hitünk és az, hogy Istenre támaszkodunk, aki jóságunk forrása. Isten kegyelmének jele, hogy tudatában vagyok kudarcaimnak és elismerem azokat. Ha figyelmem középpontjában Istent tudom tartani, akkor Isten egyre inkább az irgalmasság Istenévé válik számomra, általam. Amikor más módon kezdem el látni a  körülöttem lévő valóságot, akkor magatartásom is elkezd változni!” /Gerard W. Hughes: Isten mindenekben/

Fiatalokat és felnőttet várunk, akik – keresik az élet forrását, vágyakoznak az Istenre –  a vele való egyre inkább személyes, bensőséges, mély kapcsolatra. A lelkigyakorlatozók egyénileg imádkoznak, és tapasztalataikat rendszeresen megosztják a lelkigyakorlat kísérőjével.

 Tovább...
 

Jézusi gyaloglás – Gyaloglás Jézussal

2022. október 5-9.

Kísérők: Hofher József SJMolnár Renáta Cor-Way alapító

“Mert benne élünk, mozgunk és vagyunk” ApCsel. 17,28.

A lelkigyakorlat első lépése az imádkozást a mozgással, a lelket a testtel összekapcsolva vezet be a  szemlélődő Jézus-imába, a test- és mozgáskultúrába és a nordic walking alapjainak elsajátításába.

A második lépés a Bevezetésben megtanultakra épül; test és lélek imáját – a Szív imáját – mélyíti el, segítve, hogy a gyaloglás Jézussal a mindennapok részévé, életmóddá válhasson.

 Tovább...
 

Szemlélődő, meditációs lelkigyakorlat

ima2022. október 21 – október 31.

Kísérő: Tariska Eszter, Hofher József SJ

Jálics Ferenc SJ tanítása alapján

„Isten képe Isten Fia élő forrásként rejtezik a lélek alapjában. Ha azonban valaki evilági vágyakat hord rá, akkor elrekeszti és eltakarja a forrást, s így attól fogva nem érzékeli, és nem veszi észre. Magában véve azonban a forrás ettől még nem szűnik meg buzogni, s ha az ember a kívülről rádobált földet eltávolítja, újra napvilágra kerül, s számára is észrevehetővé válik.”  Eckhart mester

A szemlélődő ima Isten jelenlétének szavak, gondolatok nélküli egyszerű, közvetlen, spontán megtapasztalása. Ehhez a csendbe térünk, egyszerű észlelési gyakorlatok által engedjük, hogy testünk, lelkünk és szellemi képességeink lenyugodjanak, és ebben a zavartalanságban arra figyelünk, ami VAN. Pártatlanul, egyenlő megítéléssel, beavatkozás nélkül fogadunk mindent, ami a jelen pillanatban akár kívülről, akár belülről felbukkan bennünk. Ezáltal megnyílunk arra, hogy az élő forrás áradása bennünk észrevehetővé váljon.

 Tovább...