Korunk egyik betegsége a kétely és bizonytalanság /hofiatya/

 

2020. 07. 05.

Korunk egyik betegsége a kétely és bizonytalanság

A virológusok megállapítása szerint a vírus nem sejtes szerveződésű és csak parazitaként az élőlények sejtjeiben képes szaporodni. Mintegy 5000 fajt írtak le eddig, de számuk elérheti a több milliót is.

A bizonytalanság, mint vírus, ott pusztít mindenkiben és mindenben, tönkretéve személyiségünket, kapcsolatainkat, egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Úgy látom, a személyes életemben minden rendben van, mégis feszült, dühös, szorongó vagyok. Állandóan arra gondolok, mi lesz akkor, ha változik a helyzet. Egészséges személyiségekbe, családokba, közösségekbe belerágja magát korunk gonosz érzése a bizonytalanság.

Mi lesz, hogyha ez velem is megtörténik?

Michael Ende, német író kiváló meseregénye a MOMO, ezt a jelenséget írja le.

A könyvben szereplő „szürke urak”valóban, mint a vírusok, belerágják magukat az emberek szívébe-agyába, pusztítva a hiteles érzéseket: a szeretetet, a bizalmat, a reményt, a jóságot… stb.

A „szürke urak” gyakorlatilag definiálhatatlanok. Mi adunk nekik létet azáltal, hogy elhitetjük magunkkal, hogy fölöttünk is van hatalmuk.

A regényben, mint „vakcina”, MOMO, barátaival megpróbálja visszaállítani bennünk a normális érzéseket, az életet, amit a szeretet, a jóság… irányít.

A küzdelmük végül sikerrel jár.

Társadalmi és egyéni szinten szinte tudattalanul belénk diffundál egy érzés, ha ellenségeskedés, hűtlenség, szakadás miatt sebzett, sérült személyeket vagy családokat látunk – ez nálunk is előfordulhat… Saját magunk ültetjük el magunkban a kétely magvát: „Ha ez, akkor így történt volna…!” De nem így történt! Ezt viszont már nem tudatosítjuk, és továbbra is a negatív forgatókönyv szerint dolgozunk.

Már a szegény kis elemista, aki az osztályában látja, miként ment szét Pisti szüleinek a házassága, az otthoni civakodások során szívében szorong: Mi lesz, hogyha ez velünk is megtörténik? Szörnyű érzéseit nem meri szóba hozni szüleinek, és így lassan testet ölt benne a bizonytalanság, a család szétesésének esetleges valósága.

Ugyanez megtörténhet egy párkapcsolati válság idején. Annyi házasság felbomlott a környezetünkben, miért mi lennénk a szerencsések?

Betegségek idején is hajlamosak vagyunk a magunk számára a legrosszabb forgatókönyv kimenetelét vizionálni.

Építkezések, gazdasági vállalkozások kiépítésével egy időben épül belénk az eladósodástól, a tönkremeneteltől, gazdasági válságtól való félelem. Mire beindulna a vállalkozás, a félelem daganatként lassan eluralkodik testünkben. Majd itt a nagy kérdés: Mi lesz most velem, hogy beteg lettem?

Esther Jungreis, egy zsidó rabbi felesége mondta egyszer: „Nem a kételynélküliség, hanem a hit és az ihletettség (kreativitási kedv) vágya az, ami megkülönbözteti az egészséges embert a többitől.”

Engedjük-e, hogy „szürke érzéseink, gondolataink” eluralkodjanak rajtunk, vagy komolyan vesszük, amit Jézus mond:

Minden lehetséges annak aki hisz!”

hofiatya