Házmegáldás

 

2020.07.14.

Jézus életének fő működési területe Galilea volt. A Genezáreti tó partján lévő vegyes lakosú városokban (Kafarnaum, Betszaida, Korozain) hirdette az örömhírt, hogy a Mindenható gyermekei, vagyunk és akár zsidók vagy pogányok éljünk együtt szeretetben, békében. Erre buzdított vagy akár korholta övéit. (Mt11,20-24)

A hithű zsidók számára a holokauszt után fontos lett, hogy azt a világot amiben élünk, jobbá, élhetőbbé, szeretetteljesebbé tegyük. Azt mondták: „tikun olam-ot” kell gyakorolnunk”, vagyis „be kell gyógyítani a világ sebeit”. Szétszakított, ellenségeskedő világunkat meg kell gyógyítani. Nem gyűlölködhetünk egy életen át hirdetve, hogy sérelmeinkért szemet-szemért, fogat-fogért módon kell cselekednünk.

Az Életrendezés Házának ez a funkciója! Megteremteni a békét magunkban, gyógyítani sebeinket, hogy utána a béke evangéliumának hirdetői legyünk.

 

„Boldogok a békességesek: ők Isten fiai”

Az elmúlt napokban volt itt egy fantasztikus üzletember, aki azt mondja nekem: „Tudod József, paradigma váltás előtt állok. Sikeres vállalati vezető vagyok, de végre azokért az eszmékért akarok élni és dolgozni, amiben hiszek. Érzem, hogy javítanom kell a közéletet, a közösség életét, amiben élünk. Szeretném, ha megszűnne a gyűlölködés, árokásás a városunkban.

Gyermekeim már felnőttek, itt az ideje, hogy tegyek ezért valamit. Tudom, hogy jóval kevesebb lesz a fizetésem, de szeretnék egyszer nyugodt szívvel Isten szemébe nézni. Feleségem, gyermekeim mellettem vannak. Hála Istennek ők értik, érzik azt amiről beszélek. Féltenek, de mellettem vannak.”

 

Életrendezés Háza

Az életrendezés nem öncélú. A keresztény, másokért elő ember.

Nagyszerű, hogy a mi községünk ezt a szolgálatot kapta Istentől. Ez a ház számunkra, Püspökszentlászló szíve, de nekünk is mint közösség (ha szükséges ) gyógyulva, egy szívvé, – egy lélekké kell lennünk. Lehetek zsidó, lehetek katolikus keresztény vagy bármilyen felekezethez, közösséghez tartozó, ez az egyetemes vágy mozgasson minket itt Szentlászlón.

Legyen az Életrendezés Háza, a gyógyulás, a megbékélés helye. Ezekkel a vágyakkal a szívemben áldalak meg benneteket, a házat, az egész közösséget!

Legyen rajtunk Isten áldása, hogy begyógyítsuk sebeinket és a világ sebeit!

Hofher József SJ